Kurz eura vzrástol nad 1,38 USD/EUR

31.03.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 31. marca (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes vzrástol.

Dôvodom sú očakávania, že úrokové sadzby v USA zostanú naďalej extrémne nízke. Informovala o tom agentúra DPA.

Kurz eura popoludní posilnil na dnešné maximum 1,3809 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3788 (v piatok: 1,3759) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7253 (0,7268) eura.

Popoludní spoločnú európsku menu podporili vyhlásenia šéfky americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenovej. Podľa nej je situácia v americkej ekonomike napriek zlepšeniu naďalej napätá a stále potrebuje podporu zo strany monetárnej politiky. Hlavným dôvodom je, že trh práce sa ešte stále úplne nezotavil.

Yellenová uviedla, že Federálny rezervný systém (Fed) bude ešte nejaký čas podporovať domácu ekonomiku mimoriadnymi opatreniami. Kľúčový úrok je v USA už od decembra 2008 prakticky na nule. Fed okrem toho podporuje ekonomiku programom nákupu dlhopisov, ktorého cieľom je zníženie dlhodobých úrokových sadzieb. Fed však od decembra 2013 program postupne obmedzuje.

Predpoludním bola zverejnená správa o inflácii v eurozóne. Jej medziročné tempo sa v marci nečakane spomalilo na 0,5 %, čo je najmenej za vyše štyri roky. To vyvolalo predpoludním výrazné kolísanie kurzu spoločnej meny. Pokles inflácie totiž najprv vyvolal špekulácie o tom, že ECB ešte viac uvoľní svoju menovú politiku. To spôsobilo oslabenie kurzu eura na dnešné minimum 1,3725 USD/EUR. Spoločná mena však potom pomerne rýchlo zmazala straty. Trh je totiž presvedčený, že ECB na svojom štvrtkovom (3. 4.) zasadnutí nezníži úrokové sadzby. Experti predpokladajú, že inflácia v eurozóne dosiahla v marci svoje dno a čoskoro sa začne opäť zvyšovať.
 

Vyberte región